Aung San Suu Kyi eist grondwetswijziging

Aung San Suu Kyi eist grondwetswijziging

Geplaatst op: donderdag 14 augustus 2014

De partij van Aung San Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), overhandigde aan het parlement in Myanmar een petitie met vijf miljoen handtekeningen en de eis voor een grondwetswijziging. Die wijziging moet de weg banen voor een presidentschap van Suu Kyi. Het Myanmarese icoon van de vrijheid wil presidente worden, maar de grondwet houdt die optie voorlopig tegen. Met vijf miljoen handtekeningen oefent de laureate van de Nobelprijs voor de Vrede druk uit in Myanmar om zich een weg te banen naar het presidentschap.

De partij van Suu Kyi wil in een eerste stap dat het militaire veto tegen grondwetswijzigingen wordt opgeheven. Aansluitend willen ze de paragraaf veranderen, die Suu Kyi een kandidatuur ontzegt. Na een decennialange militaire dictatuur is het land sinds 2011 op weg naar meer democratie. De generaals lieten weliswaar verkiezingen toe, maar lieten in de grondwet vastleggen dat een kwart van alle parlementszetels is voorbehouden aan het leger. Grondwetswijzigingen komen slechts tot stand met meer dan 75 procent van de stemmen, wat neerkomt op een veto van het leger.

‘Zonder een opheffing van het veto, kan er geen verandering komen die het leger niet wil’, zei Ko Ko Gyi van de oppositiegroep ‘88ste Studenten’, die achter de petitie staat. Het parlement kan de petitie moeilijk negeren. ‘We gaan ervan uit dat de parlementsleden er zich mee zullen bemoeien.’ Meer dan acht procent van de bevolking heeft de petitie immers ondertekend.

Iemand die nauwe verwanten met een buitenlands paspoort heeft, kan volgens de grondwet geen president worden. Suu Kyi’s overleden echtgenoot was Brits, hun beide zonen hebben een Brits paspoort. Die passage wil de NLD voor de verkiezing van 2015 eveneens veranderen. Suu Kyi stond wegens verzet tegen de militaire heerschappij meer dan 15 jaar onder huisarrest.