Doden bij aardbeving in Myanmar

Doden bij aardbeving in Myanmar

Geplaatst op: maandag 12 november 2012

Myanmar is zondag 11 november getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Volgens persbureau AP zijn er ten minste 12 doden gevallen toen een brug, die nog in aanbouw was, in elkaar stortte. Drie mensen zijn gewond en vijf worden nog vermist. Dat heeft een regeringsfunctionaris in de hoofdstad Naypyidaw gezegd. Volgens de eerste berichten is de schade beperkt. De aardbeving raakte Myanmar 60 kilometer ten noordwesten van de stad Mandalay, de op één na grootste stad van het land.

PDO High School
In de stad Mandalay zijn voor zover bekend geen ongevallen voorgevallen. De 1300 kinderen die permanent op het schoolterrein van de Phaung Daw Oo High School in Mandalay wonen, zijn wel enorm geschrokken. De 120 (wees)kinderen in de woongroepen die stichting World Child Care ondersteunt, zijn in paniek naar buiten gerend. Gelukkig is er niemand gewond geraakt en zijn er geen gebouwen ingestort. Met name voor de kinderen die hun vader en/of moeder tijdens de cycloon in mei 2008 verloren zijn, maakte deze aardbeving het nodige los.

Brug
De grootste schade werd aangericht toen een brug in aanbouw over de rivier Irrawaddy ten oosten van Shwebo instortte. Daarbij vielen volgens sommige media vier doden en 25 gewonden. De lokale overheid hield het op twee doden en zestien gewonden. Alle slachtoffers werkten aan de brug, die voor ongeveer tachtig procent af was. De ouders van de stafleden die leiding geven aan onze woongroepen wonen in de buurt van Shwebo. Zijn zijn gelukkig ook allemaal ongedeerd gebleven.

Bijgeloof
Twee doden zouden zijn gevallen toen twee kloosters in de plaats Kyaukmyaung instortten. Uit meerdere plaatsen komen meldingen van ingestorte kloosters, pagodes en beelden. Schade aan de eeuwenoude boeddhistische tempels komt bij aardbevingen in Myanmar vaker voor, maar wordt door bijgelovigen als een slecht voorteken gezien. In het mijngebied Mogok kwam het tot aardverschuivingen. Doordat het om oude verlaten mijnen gaat, vielen daarbij geen slachtoffers.