Ruim 20 politieke gevangen bevrijd

Ruim 20 politieke gevangen bevrijd

Geplaatst op: vrijdag 17 mei 2013

Myanmar heeft meer dan 20 politieke gevangenen bevrijd, enkele dagen voor de historische ontmoeting maandag tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Myanmarese ambtgenoot Thein Sein in Washington. Dat heeft de Myanmarese president zelf bekendgemaakt. De amnestie werd aangekondigd op de Facebook en Twitter van de woordvoerder van Thein Sein. Hij bevestigde dat die maatregel deel uitmaakt van het 'politieke proces' van de hervormingen, die al twee jaar aan de gang zijn in het land.

"De Myanmarese president gebruikt politieke gevangenen niet als een instrument", aldus nog de woordvoerder, die verder ontkende dat de amnestie te maken heeft met de ontmoeting tussen de twee presidenten. In de loop van het voorbije anderhalf jaar zijn al honderden politieke gevangenen vrijgelaten.

De ontmoeting van maandag zal de eerste zijn sinds 1966, toen Ne Win en Lyndon Johnson elkaar zagen. Na de komst van Obama naar Rangoon, in november vorig jaar, en de opheffing van verschillende sancties, is dit opnieuw een teken dat de banden tussen de twee landen verder aangehaald worden.