Vertrouweling van Suu Kyi wordt president

Vertrouweling van Suu Kyi wordt president

Geplaatst op: dinsdag 15 maart 2016

Het parlement van Myanmar heeft Htin Kyaw, een vertrouweling van Aung San Suu Kyi, verkozen tot nieuwe president. Kyaw heeft twee andere kandidaten verslagen. Hij kreeg 360 van de 652 stemmen. Het is voor het eerst in vijftig jaar dat er geen president van het militair bewind is gekozen. Kyaw (69) is een goede vriend en vertrouweling van Suu Kyi. Ze won in november vorig jaar met grote overmacht de verkiezingen, maar kan zelf geen president worden omdat ze was getrouwd met een Brit en kinderen heeft met de Britse nationaliteit. Ze kan daarom volgens de wet het hoogste ambt niet vervullen.

Kyaw treedt per 1 april aan als staatshoofd. De twee andere kandidaten in de verkiezing, Henry Van Thio van de Chin-minderheid en de door de militairen naar voren geschoven Myint Swe, worden vice-president.

Eind vorig jaar werden de eerste verkiezingen in 25 jaar tijd in Myanmar gehouden die als relatief vrij betiteld worden. Jarenlang stond het land onder militair bewind, maar de laatste jaren zwakt de invloed van het leger af en vinden er enkele economische en politieke hervormingen plaats.