VS willen sancties Myanmar opheffen

VS willen sancties Myanmar opheffen

Geplaatst op: donderdag 27 september 2012

De Verenigde Staten willen beginnen met het opheffen van de economische sancties tegen Myanmar. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op woensdag 26 september. "Als erkenning van de voortdurende hervormingen nemen de Verenigde Staten de volgende stap in het normaliseren van onze handelsrelatie", zei Clinton tegen de president van Myanmar Thein Sein. De Europese Unie schortte de sancties, op een verbod op wapenleveringen na, in april al voor een jaar op.

Sein en Clinton ontmoetten elkaar langs de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN. Sein zal binnenkort aan de Verenigde Naties vertellen hoe de hervormingen in zijn land verder zullen gaan.

Oppositieleidster en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi is ook in de Verenigde Staten. Zij riep de VS vorige week dinsdag al op de sancties op te heffen. "Ze zijn een nuttig werktuig geweest om druk uit te oefenen op de militaire junta." Maar volgens Suu Kyi is het nu tijd voor Myanmar om op eigen kracht de democratie vast te houden.