De Rohingya-moslims in Myanmar zijn al jaren stateloos, worden onderdrukt en hebben vrijwel geen rechten. Sinds Rohingya-rebellen uit protest over hun positie politieposten hebben aangevallen, zijn de confrontaties in het land opgelaaid tot het ergste conflict in jaren. Maar waarom zijn de moslims nergens welkom? De 1,1 miljoen islamitische Rohingya vormen in het overwegend boeddhistische Myanmar een minderheid. Ze worden door de autoriteiten als illegale immigranten beschouwd.
De fatale aanvallen van vrijdag 25 augustus werden door het leger meteen beantwoord met vergeldingsacties. Foto's van ernstig toegetakelde kinderen verschijnen op verschillende online platformen en volgens de Verenigde Naties (VN) is het leger schuldig aan het stelselmatig platbranden van dorpen en het massaal uitmoorden van de Rohingya.Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigt Myanmarese veiligheidstroepen van brandstichting en vernieling. Recente satellietbeelden doen vrezen dat de vernielingen in de deelstaat Rakhine veel omvangrijker zijn dan gedacht, zei Phil Robertson, HRW-directeur voor Azië. In door overwegend Rohingya bewoonde gebieden in het noordwesten van Myanmar zijn in de afgelopen weken meer dan 2.600 huizen platgebrand.
Vlucht naar Bagladesh
Als gevolg proberen tienduizenden moslims vanuit Myanmar te vluchten naar buurland Bangladesh. Ruim 27.000 Rohingya weten naar het land te vluchten waar zij, net zoals in Myanmar, stateloos zijn. Sinds Bangladesh de grens heeft gesloten, zitten nog eens 20.000 Rohingya vast in "niemandsland", een strook tussen Bangladesh en Myanmar.
In deze strook zitten de vluchtelingen tussen twee vuren en worden ze onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen in kampen. Vooral vrouwen en kinderen slaan op de vlucht voor het geweld. "Ik wil mijn kinderen niet meer meenemen naar het hol van de leeuw, ik zie geen hoop meer", vertelt een vluchteling die vastzit tussen de twee grenzen aan CNN.
Meest vervolgde volk
Voor de Rohingya-moslims is het geweld niet nieuw. De VN noemde in 2009 de Rohingya al "het volk met de minste vrienden" en stelde in een rapport vast dat de Rohingya het meest vervolgde volk ter wereld zijn. De groep van ruim een miljoen moslims lijkt al tijden nergens heen te kunnen.
Spoedzitting Veiligheidsraad
Groot-Brittannië heeft gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad over het escalerende geweld tussen de etnische moslimgroep Rohingya en veiligheidstroepen in Myanmar. De zitting zou woensdag 5 september moeten plaatsvinden. Volgens de Britse ambassadeur Matthew Rycroft bij de Verenigde Naties zijn er vooral dringend afspraken nodig over de toestand in Rakhine.