Wetenschappers hebben de kleinste dinosauriër ooit ontdekt. Het beestje genaamd oculudentavis zou niet groter geweest zijn dan een kolibrie, de kleinste vogel die we momenteel kennen. De kop van de vogelachtige dino werd gevonden in het noorden van Myanmar en bevond zich in een 99 miljoen jaar oude ambersteen. Het beestje zou niet meer dan 2 gram gewogen hebben. De dino's die voorheen bekend stonden als kleinste, zouden een paar honderd gram hebben gewogen.
Wat opvalt zijn de uitpuilende ogen van de oculudentavis. Volgens wetenschappers zouden de oogkassen te vergelijken zijn met die van een uil. Verondersteld wordt dat het beestje een uitzonderlijk zicht zou hebben gehad. De rij tanden wijst erop dat de oculudentavis ondanks zijn formaat een roofdier was.
De kop van de dinosauriër werd gevonden in een stuk amber. De kop van de dinosauriër werd gevonden in een stuk amber. De vondst zou meer kennis kunnen opleveren over de relatie tussen dino's en de vogels die we vandaag de dag kennen. Omdat alleen een kop is gevonden, blijft de informatie daarover waarschijnlijk beperkt.
"Het is het vreemdste fossiel dat ik ooit heb bestudeerd", zegt een van de wetenschappers die de dinosauriër onderzochten. "Het is mooi om te zien hoe natuurlijke selectie dergelijke bizarre vormen produceert. We hebben geluk dat dit fossiel 99 miljoen jaar heeft overleefd."