Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft in Yangon een Nederlands handelskantoor geopend. Het is sinds vijftien jaar dat Nederland weer een officiële vertegenwoordiging in Birma heeft. "Gezien de kansen en de uitdagingen die voor het Nederlands bedrijfsleven in Birma liggen moeten we als Nederland hier present zijn", aldus Ploumen. Het handelskantoor is onderdeel van de Nederlandse ambassade in Bangkok en richt zich op economische samenwerking, handelsbevordering en ondersteuning van het bedrijfsleven. Om kosten te besparen wordt het kantoor gedeeld met Nieuw-Zeeland. Minister Ploumen is in november met een Nederlandse bedrijvendelegatie en met VNO/NCW voorzitter Bernard Wientjes in Birma geweest.
"Door de opening van een handelskantoor en door mijn aanwezigheid hier met een bedrijvenmissie heeft Nederland een positief signaal afgegeven dat we vertrouwen hebben in de vooruitgang in Birma", aldus Ploumen. "Zo dragen wij ook bij aan de opbouw van dit land en stimuleert dit economische ontwikkeling in ons eigen land. Buitenlandse handel geeft binnenlandse banen." Bernard Wientjes: "Door de opening van een handelskantoor worden makkelijker deuren voor het Nederlandse bedrijfsleven in Birma geopend. Nederlandse bedrijven kunnen hierdoor de kansen grijpen die hier aanwezig zijn."
De economische relatie tussen Nederland en Birma is nog beperkt maar kan volgens de minister groeien als de politieke situatie zich verder consolideert. De regering van Birma heeft zich uitgesproken voor een open, marktgerichte economie en ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor buitenlandse investeerders om economische ontwikkeling te bevorderen. De internationale gemeenschap heeft de positieve ontwikkelingen in Birma erkend door het grootste deel van de sancties dit jaar op te heffen. Wientjes: "Birma heeft zeker nog een lange weg te gaan en met een relatief onontgonnen en onderontwikkeld markt is er veel nodig voor de opbouw van dit land. Maar met een bevolking van 60 miljoen inwoners, met veel vruchtbare landbouwgrond, rijk aan grondstoffen en gelegen in een snelgroeiende regio, biedt dit land veel perspectief voor Nederlandse bedrijven."
Volgens Ploumen en Wientjes ligt de potentie in een aantal sectoren, zoals de watersector, de landbouw- en voedselverwerkende industrie en de sectoren infrastructuur en energie. "Nederlandse bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen in de opbouw van dit land, waarbij ook de ontwikkeling van democratische processen, maatschappelijk verantwoord ondernemen en groei voor de gehele bevolking moet worden meegenomen."
Samen met deelnemende bedrijven Unilever, Philips, Heineken, Shell, Rabobank, East West Seed en Friesland/Campina, heeft de minister gesprekken met Birmese autoriteiten en lokale bedrijven over de kansen in dit land. Ploumen heeft naast de Birmese ministers ook een gesprek met nobelwinnares Daw Aung San Suu Kyi gehad.