Acht van de vele gewapende rebellengroepen in Myanmar hebben een staakt-het-vuren getekend met de regering, Na meer dan vier jaar onderhandelingen. Vele andere groepen staakten die gesprekken, of werden ervan uitgesloten. "We geloven dat dit de eerste stap is om een duurzame vrede in het land op te bouwen", zei president Thein Sein. De vele etnische rebellengroepen in Myanmar leven sinds het land onafhankelijk werd van Groot-Brittanniƫ (in 1948) op gespannen voet met de overheid.
Volgens critici moeten meer van de minstens 21 etnische gewapende groepen in het land opgenomen worden in het bestand. Ook moeten politieke gevangenen vrijgelaten worden als onderdeel van het akkoord. Zeven rebellengroepen weigerden het akkoord te tekenen. De regering had verschillende andere groepen uitgesloten van de gesprekken. De acht rebellengroepen die het akkoord tekenden, werden geschrapt van de lijst met onwettige en terroristische organisaties.
Het tekenen van het staakt-het-vuren werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Noorwegen, Japan en Thailand, net als alle grote politieke partijen in het land. Oppositieleiders Aung San Suu Kyi en Khun Htun Oo waren uitgenodigd om de ceremonie bij te wonen, maar zij stuurden vertegenwoordigers.