De autoriteiten van Myanmar hebben de Verenigde Naties toestemming gegeven voedselhulp te bieden in de provincie Rakhine. De organisatie World Food Programme was bijna twee maanden niet welkom in het gebied, waar veel Rohingya wonen. Voor zover bekend zijn sinds 25 augustus, toen de geweldsgolf in Myanmar uitbrak, 582.000 Rohingya naar het buurland Bangladesh gevlucht. Dit als gevolg van het geweld van het leger van het overwegend boeddhistische Myanmar.
De Rohingya-moslims worden al jaren in Myanmar onderdrukt en hebben vrijwel geen rechten. Nadat Rohingya-rebellen uit protest over hun positie in Myanmar politieposten hadden aangevallen, reageerde het leger direct door vergeldingsacties uit te voeren. De Verenigde Naties gaven in een eerder stadium aan het geweld in het land te zien als een schoolvoorbeeld van etnische zuivering.
Schending van mensenrechten
Een mensenrechtencommissie van de VN heeft onderzoek gedaan naar het optreden van regeringstroepen tegen de Rohingya. Vraaggesprekken in de vluchtelingenkampen hebben duidelijk gemaakt dat er sprake was van een consequent, systematisch patroon van moord, foltering, verkrachting en brandstichting. Het aantal doden en gewonden is onbekend, maar waarschijnlijk groot.
Versnellen doorstroom naar Bangladesh
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) spoort Bangladesh aan de doorstroom van Rohingya-moslims aan de grens met Myanmar te versnellen. De organisatie heeft de autoriteiten in Bangladesh gevraagd om het toelaten van vluchtelingen aan de grens te versnellen, zodat de Rohingya-moslims sneller naar de opvangkampen landinwaarts kunnen trekken, waar het veiliger is en de omstandigheden beter zijn.
De humanitaire omstandigheden in Bangladesh baren de UNHCR overigens ernstige zorgen. Gezien de fragiele toestand waarin veel vluchtelingen verkeren telt iedere minuut. Vorige maand meldde Unicef bovendien dat meer dan de helft van de vluchtende Rohingya minderjarig is. Volgens de woordvoerder van UNHCR zou de vertraging ontstaan door een in zijn ogen weliswaar begrijpelijke, maar uitgebreide screening die de vluchtelingen bij de grens moeten ondergaan. Door de UNHCR gemaakte dronebeelden geven een beeld van het aantal vluchtelingen dat staat te wachten.