In aanwezigheid van president Thein Sein hebben de Myanmarese regering en vertegenwoordigers van zestien gewapende groeperingen op 31 maart hun handtekening gezet onder een eerste versie van een wapenstilstand. Het moet een einde maken aan 65 jaar oorlog in het land. De ondertekening van dit akkoord valt samen met een driedaagse economische missie van koningin Máxima die als speciaal gezant van de Verenigde Naties(VN) is uitgenodigd door de regering van Myanmar.
In het voormalige Birma strijden sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid diverse minderheden voor autonomie. In 2011 kwam na meer dan vijftig jaar militair bewind een burgerregering aan de macht die een eind wil maken aan het geweld.
Vanaf 2013 werken een onderhandelingsteam van de regering (UPWC) en een nationaal wapenstilstandscoördinatieteam (NCCT), dat de zestien etnische groeperingen vertegenwoordigt, aan een ontwerpakkoord voor een definitief staakt-het-vuren. Het NCTT moet het akkoord nog wel voorleggen aan de leiders van de gewapende groeperingen. President Thein Sein wil via het akkoord starten met een politieke dialoog tussen alle minderheden in Myanmar.
De Verenigde Naties noemen het akkoord "historisch en belangrijk" en een eerste stap naar verdere politieke onderhandelingen. Volgens VN-adviseur voor Myanmar Vijay Nambiar begint het zaad van de verandering in Mayanmar te ontkiemen.