Wie het nieuws volgt, zal het niet ontgaan zijn dat Myanmar op vrijdag 28 maart is getroffen door een zware aardbeving, met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag vlak naast Mandalay, de tweede grootste stad van het land, waar wij actief zijn met onze stichting World Child Care. De impact van de natuurramp is enorm. Verticaal door Myanmar loopt de scheiding van de Euraziatische en Indische tektonische aardplaten. Over een lengte van 500 km en breedte van 200 km heeft de aarde minutenlang zwaar gebeefd. Daarna volgden nog 16 naschokken.
Impact van de rampIn een gebied zo groot als Nederland is de schade enorm. Tienduizenden gebouwen en huizen zijn zwaar beschadigd, schoolgebouwen zijn ingestort, honderden tempels en pagodes zijn vernield, wegen zijn gescheurd, de iconische Ava boogbrug over de Irrawaddy rivier is ingestort en ga zo maar door. De eerste schokken werden gevoeld om 12.50 uur. Overal was het leven op dat moment in volle gang en dit heeft gezorgd voor enorm veel doden en gewonden.
De militaire regering telde op 1 april al zo’n 3.600 doden en 3.900 gewonden. Of deze cijfers betrouwbaar zijn, kunnen we niet zeggen. Enerzijds niet omdat ze van de junta komen en anderzijds niet omdat er nog dagelijks doden en gewonden onder het puin vandaan gehaald worden en er nog duizenden mensen vermist zijn. De cijfers zouden dus flink kunnen oplopen in de komende maand.
Rondom het Inle Lake in de Shan State, waar we met stichting Care for Children actief zijn, heeft men zo’n 100 doden geteld en zijn ruim 2.300 huizen en gebouwen beschadigd. Dat is hemelsbreed zo’n 200 kilometer naar het zuidoosten. Onze weeskinderen en stafleden aldaar zijn in orde, maar ook daar hebben de gebouwen schade opgelopen.
Acuut drinkwaterprobleem
Op dit moment hebben de getroffen gebieden geen elektriciteit. Omdat veel van het drinkwater in Myanmar uit de grond komt en pompen niet kunnen draaien zonder stroom, is er een enorm tekort aan schoon drinkwater. Het Rode Kruis uit grote zorgen over de extreme hitte in het getroffen gebied. Op verschillende plaatsen is het meer dan 40 graden. Door de combinatie van hitte en het gebrek aan schoon water ontstaat volgens de hulporganisatie een groot risico op uitbraken van ziekten.
In de stad Mandalay slapen inwoners in de week na de aardbeving nog veelal buiten in tenten of midden op de weg op een deken. Ze proberen zo ver mogelijk weg te blijven van gebouwen, omdat ze bang zijn voor instorting. Het ziekenhuis van Mandalay werd ontruimd. Honderden patiënten worden op een parkeerplaats behandeld. Op plekken waar de situatie het toelaat lijkt het normale leven weer op gang te komen.
Hulp uit het buitenland
De militaire overheid heeft het buitenland om hulp gevraagd. Maar niet alle reddingsteams uit het buitenland worden toegelaten. De werkzaamheden van de reddingsteams worden bemoeilijkt doordat er nauwelijks zwaar materiaal beschikbaar is, zoals graafmachines en bulldozers. Het is nog niet bekend of hulpgoederen op de juiste plek terecht komen. De militaire leiders controleren alles.
Aanhoudende gevechten tussen de militaire regering en de rebellen maken hulpverlening moeilijker. Ook na de aardbeving lijkt de strijd, die sinds de staatsgreep in 2021 woedt, door te gaan. Rebellen kondigden zondag een tijdelijk staakt-het-vuren af. Maar volgens hen voert het leger na de aardbeving alsnog luchtaanvallen uit op dorpen.
Het zal nog vele jaren duren voordat de schade aan huizen en gebouwen hersteld is. Veel cultureel erfgoed is onherstelbaar hersteld. De immateriële impact van de aardbeving zal de toch al zo onderdrukte bevolking van Myanmar nog decennia achtervolgen.
Inzamelingsactie voor de PDO High School
Stichting World Child Care heeft een inzamelingsactie opgezet om hulp te kunnen bieden aan de Phaung Daw Oo High School in Mandalay. Daar krijgen elke dag 8.500 kinderen en jongeren gratis onderwijs. De school was in vol bedrijf, toen de aardbeving plaatsvond (12:50 uur lokale tijd). Wonder boven wonder zijn er geen gewonden en doden gevallen en zijn er geen gebouwen volledig ingestort. Toch is nogal wat materiële schade aan de gebouwen en het meubilair. De gebouwen worden geïnspecteerd en de schade moet hersteld worden, voordat er weer lesgegeven kan worden. Ook de slaapgebouwen voor de 1.200 kinderen en jongeren die permanent op het schoolterrein worden zijn beschadigd.
We willen als stichting graag helpen om een deel van de materiële schade én het drinkwaterprobleem op te lossen. Daarnaast willen we ook een traumaverwerkingsprogramma opzetten voor de kinderen, jongeren en volwassen.
Steun ons!Steun alstublieft onze inzamelingsactie, door wat geld over te maken. Dat kan heel gemakkelijk door de QR-code te scannen of op onderstaande link te klikken en het gewenste bedrag in te geven. Via de Thaise bankrekening van de school weten we zeker dat het geld op de juiste plaats terecht komt. Wilt u meer lezen over de inzamelingsactie, klik dan hier. Hartelijk dank voor uw steun aan de mensen in Myanmar die onze support nu zo bitterhard nodig hebben!
https://www.ing.nl/de-ing/payreq?trxid=KOL0tTkY0AjK2rMj2lN7ODUjmYOhWdul&flow-step=payment-request
Fotoreportage
- Album met foto's van de schade aan de gebouwen op de PDO High School
- Album met foto's van de schade in en om de stad Mandalay
- Albums met foto's van tempels en pagodes voor en na de aardbeving