PDO High School

Lesgeven onder een boom

De projecten van stichting World Child Care vinden plaats op het schoolterrein van de Phaung Daw Oo Integrated Monastic Education School (PDO High School). Deze school in de miljoenenstad Mandalay is in 1993 opgericht door U Nayaka, een Boeddhistische monnik. Hij startte met lesgeven onder een boom aan de armste kinderen uit de stad.

Voor staatsonderwijs moet in Myanmar betaald worden en veel ouders kunnen dat niet opbrengen. De monniken in Myanmar verrichten veel goed werk door gratis onderwijs aan te bieden op hun kloosterscholen.

Expansie van de school

Al gauw verrezen er houten klaslokaaltjes en was er sprake van een echt schooltje. Met steun vanuit het buitenland - met name van hulporganisaties uit Duitsland, Japan, Zwitserland en Australië - is er in zo’n 30 jaar tijd een school ontstaan waar nu 8.500 kansarme kinderen naar school gaan. Er werken momenteel meer dan 400 leerkrachten en stafleden op de school.

Ruim 7.000 kinderen komen elke dag te voet, met de fiets of met de bus naar school. De overige 1.500 kinderen wonen permanent op het schoolterrein. Dat zijn enerzijds 800 novicen (jonge monniken) en 300 oudere meisjes, die in groepjes van acht een slaapzaal delen en min of meer zelfstandig wonen. Anderzijds zijn dat de 400 kinderen waarvoor stichting World Child Care zorg draagt. Van deze 400 kinderen wonen 350 meisjes in de woongroep The Golden House en 50 jongens in The Hostel. Alle kinderen komen van kansarme families en meer dan de helft van hen is afkomstig van één van de 134 etnische minderheden in het land. De weeskinderen van het eerste uur zijn inmiddels vrijwel allemaal uitgevlogen.

De school beslaat intussen een hele wijk in de stad Mandalay. Op het terrein staan enorme schoolgebouwen, slaapgebouwen, eetruimtes, trainingsruimtes, werkplaatsen, kantoren, een bibliotheek en een gastenverblijf. Er staat zelfs een complete dokterskliniek, waar dokters en specialisten uit de stad gratis behandelingen geven aan de kinderen en de armste mensen uit de stad.

Kansen na het eindexamen

De kinderen die onderwijs krijgen op de PDO High School zijn gemiddeld tussen de 4 en 18 jaar oud. De laatste drie schooljaren worden de jongeren voorbereid op het staatsexamen. Na drie pogingen haalt zo’n 30% van hen het examen. Zij kunnen doorstromen naar het vervolgonderwijs. Het grootste deel van de jongeren kan niet meer verder studeren. Deze jongeren zoeken een baantje in de stad of gaan terug naar hun ouders in hun geboortedorp en daar op het land werken. Maar deze jongeren hebben wel allemaal voldoende onderwijs genoten.

Jongeren die in The Golden House of The Hostel wonen en slagen voor hun eindexamen, worden vaak gevraagd om te gaan werken binnen één van de vele programma’s en projecten op de school. Ze hebben de juiste opvoeding gehad en zijn sociaal ingesteld. Sommigen wonen al jaren op de school en hebben potentie om junior staflid te worden in één van onze woongroepen.

Veel van deze jongeren nemen deel aan het English & Life Skill Program dat we in 2014 op de school gestart zijn. We noemen dat programma ook wel Bridging. Ook kunnen de jongeren gaan studeren aan de deeltijd universiteit. Als ze hun studie(s) met goed gevolg afronden, hebben ze kans op een betere baan en kunnen ze een eigen leven opbouwen.

Onderwijsvernieuwing

Hoofdmonnik U Nayaka heeft zich in de afgelopen jaren met een comité van monniken hard gemaakt voor ingrijpende onderwijsvernieuwingen. Inmiddels zijn die vernieuwingen grotendeels doorgevoerd door het Ministerie van Onderwijs. Er is een jaar toegevoegd aan de high school en zijn alle examens herschreven. Voortaan wordt er meer getoetst op inzicht en niet alleen maar op het reproduceren van kennis en feiten (rote learning).

De school heeft ook de rol gekregen van regionaal opleidingscentrum. Docenten uit de wijde omtrek komen in de zomervakantie cursussen en trainingen volgen.

Op het schoolterrein is de MEDG-projectgroep gehuisvest, die zich inzet om het onderwijs op de kloosterscholen in Myanmar te verbeteren. De aanpak is gericht op het veranderen van de mindset van schoolhoofden, docenten, leerlingen en ouders. Er is kwalitatief goed basisonderwijs ontwikkeld, dat toegankelijk is voor iedereen en men heeft een groot e-learning netwerk opgezet dat via glasvezel uitgerold is.

Door dit alles is de Phaung Daw Oo High School dé plek bij uitstek in Myanmar om te investeren!